martes, julio 19, 2005

PAP o com equivocar-se en el contingut però no en el continent

Hola a tots!

La veritat és que m'estranyo molt de no haver parlat mai d'això... és un tema que em va (pre)ocupar uns mesos enrera quan els meus Cor Obert ho escoltaven i seguien amb fanatisme fins i tot!

PAP = Prohibit Als Pares. Explico la idea principal: es tracta d'un espai de 23 a 1 de la matinada on els adolescents poden explicar les seves preocupacions i compartir el que senten. D'alguna manera es crea un espai de confiança per a poder parlar del que habitualment no poden parlar a casa o coses que succeeixen al seu entorn (escola, amics, etc.).

Com a idea no em digueu que no és bona. Potser l'horari és una mica tard per a aquestes edats però per la resta està prou bé.

On és el problema doncs? En el contingut, clarament. És parla de sexe (perfecte!) d'una forma poc adequada fins al punt que la locutora del programa (Venus) realitza sexe en directe. Això pot donar una idea del sexe equívoca totalment. Es parla de la bulímia i l'anorexia, dels problemes d'imatge dels xavals (genial!) però amb respostes molt poc adequades (fes esport, menja més sa..., enlloc de treballar l'autoestima). També es provoquen conflictes amb trucades sorpresa, equívocs, etc.

Fa uns mesos es va crear una plataforma contra aquest programa. El propi programa la va fer servir per a tenir més publicitat, més seguidors i ser més radical encara. Aquest filó es va aprofitar per a treure un llibre que ha estat número 1 de vendes a Catalunya i que va provocar disturbis a la FNAC de la Illa Diagonal el dia de la seva presentació. Què porta a uns adolescents a fer vandalisme i enfrontar-se a la policia?

Per a connectar amb un adolescent hi ha diverses vies. Penso que la via que fan servir en aquest programa és la més directa, la més senzilla... però potser la pitjor. Es crea confiança donant i dient el que es vol escoltar... reforçant inseguretats, conflictes i creant dependència.

Què es pot fer, doncs? Penso que el millor seria redirigir-ho. Es podria comptar amb professionals (psicòlegs, pedagogs, animadors, mestres) que aconsellessin els xavals però sobretot d'una forma propera, amb el seu llenguatge, creant les estructures de confiança necessàries. No pas de forma avorrida ni tampoc buscant el morbo (que es el que es fa actualment).

Un altre exercici seria visitar el fòrum del programa on es diu que no es publicaran alguns missatges però on surten tot tipus d'animalades (contactes, insults....).

En fi, continent però no contingut.

Gràcies a tots!

Petons i abraçades

Raül

No hay comentarios: