miércoles, septiembre 07, 2005

La indignació creix (II)

Us enrecordeu de quan èrem petits i ens amenaçaven amb:

- "Porta't bé que sino els reis et portaran carbó"
- "Haz caso que vendrá el hombre del saco"
- "Duérmete niño, duerméte ya que viene el coco y te comerá"
- ...

Afegiu vosaltres les que tingueu... es tractava de fer por per a conseguir un objectiu: bàsicament que no toquèssim més allò que no sona. Un altre punt en comú era que totes les amenaces eren imaginàries i feien que agafessis mania als personatges que suposadament les protagonitzaven. I després resulta que el coco era un catxondo, però si no l'havies conegut abans li tenies por...

Doncs això va fer ahir el senyor Zaplana. Gas Natural realitza una OPA hostil (oferta de compra sense necessitat de validació per part del comprat... és com pagar la clausula de rescisió d'un jugador) a Endesa. Com hi ha certs interessos contraris a tal compra (que la seu anirà a Barcelona, pèrdua de control i pressió energètics, fuga d'empresa, canvi de rumb i per tant de favors...) doncs aquest personatge es posa a parlar per a evitar que això passi (com ja van fer per a evitar la compra d'Iberdrola per part de Gas Natural).

Diuen que la paraula té molt de poder i lamentablement també és així quan es llença demagogia. Segons el portamveu del PP aquesta compra tindrà el vist-i-plau del govern com a pagament de certs favors al tripartit. Més concretament a ERC. Tornem a demonitzar els catalans. Som tan pèrfids que actuem per darrere en contra de la resta d'espanyols. Som uns insolidaris, terroristes, egoistes i amants dels diners... ho volem tot per nosaltres. Suposo que avui la COPE també ha parlat per aquesta via a través de Jiménez Losantos.

El trencament del país cada cop és més clar. Aquells que escolten en Zaplana i no tenen una alternativa cada cop odien més un poble que no coneixen i per tant no comprenen. Caldria potser investigar les accions de Zaplana pel país valencià. Com portar un oàsi on no hi havia aigua (Marina d'or, Terra Mítica), com renovar València, com aconseguir l'obra de l'AVE... moviments mafiosos continus per al seu propi profit i de la seva cort. Ara, nosaltres som el dimoni. La política espanyola cada cop fa més fàstic perquè s'està radicalitzant de tal forma que les conseqüències són imprevisibles... probablement l'allunyament serà el primer i més ràpid.

D'altra banda cal analitzar qui hi ha al darrere de l'OPA. Un dels actors principals segurament és La Caixa. És accionista dels dos protagonistes (35,5% a Gas Natural y 1,97% a Endesa) així com d'infinitat d'empreses (Article "I a la tercera...", diari AVUI, Edició del 06/09/2005) entre elles Aigües de Barcelona (23,1%), Abertis (autopistes, 19,9%), Port Aventura (92,3%!!!), Repsol YPF (12,5%), Telefónica (5%), Banc de Sabadell (14,8%), Caprabo (20%), Edicions 62 (88,9%!!!!)...

Es tracta de la tercera caixa d'estalvis europea i la primera espanyola. Té poder a molts sectors i la seva influència és indiscutible. Ara bé, tenen un pla de negocis espectacular. Com a empresa (deixant de banda tot allò de l'ètica que s'obvia contínuament) són un monstre i tenen ben cuidat cada moviment (la part de màrqueting també és important: logotip, imatge, disposició de les oficines, lemes...). És dificil que una operació comandada per la Caixa surti malament i de ben segur que el seu president és consultat en les grans qüestions d'estat.

Vosaltres creieu que en Zaplana no sap això? I tant que ho sap. Però és més interessant fer servir aquest argument com a arma electoral. Cada cop ho faran més per a ficar la por al cos del ciutadà de peu i arrencar vots al PSOE. Atenció! Que viene el coco!

Raül

1 comentario:

Anónimo dijo...

Los medios de comunicación y los políticos electrizamos el ambiente. Y no me extraña que muchas personas les den la espalda hartos de esa tensión.
Yo, la verdad, si tengo que escoger entre que la gente se haga partícipe de esa tensión o nos de la espalda, prefiero que no nos escuchen, oigan y lean nunca más. Así no se puede continuar.
Amelí