miércoles, noviembre 02, 2005

Enneagrama

Aquest cap de setmana he fet un curs d'Enneagrama. L'enneagrama és una tècnica per a conéixer-se a un mateix millor.

Parteix de la idea que som esència i comportament. L'esència és original, el comportament adquirit. S'adquireix com a forma d'acceptació, per a sentir-nos estimats... Per a què serveix coneixer el teu enneatipus? Doncs per a saber quin és el teu comportament adquirit (passió) i com treure la màscara que l'acompanya deixant veure només l'esència.

Així explicat sembla una mica estrany. Actualment algunes corrents astrològiques l'han fet servir tot provocant una pèrdua d'eficiència o prestigi.

Concretament existeixen 9 enneatipus. El treball per a conéixer exactament quin és el teu és intens. A part de fer un test que t'orienta entre els enneatipus cal conéixer-los tots per a situar-te millor. A vegades, ens sembla que reaccionem d'una forma i realment és que volem que sigui així però no ho és. Els nostres convenciments ètics o projeccions poden provocar que el test surti distorsionat (test de 144 preguntes!).

Els 9 enneatipus es divideixen en tres tipus:

- viscerals: 8-9-1
- emocionals: 2-3-4
- mentals: 5-6-7


Ningú té un número (que resumeix tota una forma de ser) pur. Et centres en un número però tens coses dels altres amb la qual cosa la feina a fer és intensa. En moments pot semblar una menjada de "tarro" però tu et pots implicar el que vulguis.

Una altra forma d'afinar quin és el teu número és saber cap a quin vas quan estàs bé o quan estàs malament. Existeixen unes rutes entre els números. Quan estàs malament vas cap al que marca la fletxa i quan estàs bé en sentit contrari. Després posarem exemples.

El treball va ser dur i intens i va servir per a conéixer gent i conéixer-nos bé. Caldria destacar un parell o tres de moments que uns quants vam trobar com a ultrafreaks...

1.- El baile de las pasiones (ja el nom té tela): es tracta que amb una música acord (o no) et comportis com la passió que el coordinador diu (luxuria, gula, enveja, avaricia, por, sobèrbia...). Més tard calia fer un dibuix sobre el mateix. En acabar la gent escrivia a cadascú el que veia. Hi havia un il·luminat que feia comentaris del rotllo psicòleg però realment no tenia ni puta idea.
2.- Dinàmica per a trencar el gel. Primer es tractava de saludar mirant-se (bueno, vale), després podies dir alguna cosa (venga), però va passar a saludar-se amb els peus i finalment ensumar-se el cabell i endevinar què havia menjat l'altre (¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿?)
3.- Això és fora del curs. Estàvem una nit fora de la casa i vèim com un home es movia fent certes s demostrant la torta que portava a sobre. Es va pujar a una furgoneta i va fer marxa enrera "a saco" sense adonar-se que hi havia un arbre gegant en el seu camí. Òbviament va trencar un dels vidres i va abonyegar la porta del darrere... tot i això ni es va baixar... va fer la maniobra i va marxar
4.- Començar a discutir en plan: tú eres un 2 pero con cosas del 7... k va! yo soy un 1 con parte de 3. Pues yo creo que aquél es 5 con 8.... bufffffff!!!! Vaig acabar amb mal de cap i tot en estar immers en discusions d'aquest tipus

Més enllà de les anècdotes penso que va ser molt interessant. L'explicació de la cerca de l'amor o reconeixement per part dels altres va ser una mica enrevessada però vaja. Aquí va un exemple:

Jo sóc un 8. La passió del 8 és la luxuria. Cal explicar que no és la luxuria que penseu vosaltres sino que és més aviat passió en totes les coses, anar al 100%, etc... Algunes característiques al respecte són que som molt quadrats, ordenats, metòdics, etc. Quan estem bé anem cap al 2 (ens donem als altres, som servicials, etc). Quan no anem cap al 5 (ens tanquem en nosaltres mateixos). És una reducció bastant simple però serveix. De les característiques del 8 complia un 75% però també tenia part del 1 i del 6.

A més del número existeixen 3 subtipus viscerals (més enllà de si el número és visceral o no):

- sexual
- social
- de conservació

Tot un món ben complex. A mi em va servir però si volgués avançar caldria que assistís al proper curs... ja veurem què fem.

He intentat fer un resum del tema però el món de l'enneagrama és ben complex...

Petons i abraçades

Raül

3 comentarios:

Anónimo dijo...

A ver Raül... no pretendas escribir esto y que no me meta contigo!!!! Pero xaval!!! qué es lo próximo!? Vestirse de C3PO para ir a ver las seis películas seguidas de Star Wars????!jajajajaja
Tio, tio... no te enfades, es que yo soy un 3,5 en sentimentalismo, un 9 en cabronería y un 0,2 en tacto.
Pero vamos, que me he portado bien, así que espero que me suban la nota!!!jeje
Sí sí, Raül, soy un pedazo de cabrón. Pero majo y anneagramado.
Amelí

Anónimo dijo...

Eh tío! no hay respuesta? Ningún monitoramicdelapauidelsnens sale en tu defensa? Pero qué clase de anneagramados sois? Mucho cor obert y mucho llevar sobre los hombros la cruz de Champagnat y luego nada.

Menos mal que de vez en cuando Raül se disfraza de Puyi Carter y se asoma al abismo hospitalense, y hospitalario, y se marca un partido de escándalo. Y luego, además, se ríe con las historias de Don Javier (yo no, el otro).
Besos amables para todos y todas los y las annagramas.
Nos vemos
Javi del Caos

Anónimo dijo...

Aquí viene una monitoramigadelapaudelsnens saliendo a la defensa de Raül (detalle personal: con dos llaveros de champagnat en cada uno de los tres juegos de llaves que poseo)!
Un voto de confianza por el enneagrama! Y Gran respeto por el autor y por las conclusiones que ha tardado años en sacar. A ver si pronto lo publica para que la gente que lo pueda infravalorar le pueda hechar un vistazo.
Un 8...!! Creo que yo era un 2 con algo de 6... jaja
Qué bonito, no sabía que habías ido a esto del enneagrama!! Ya detallarás más cosas cuando nos veamos!!
Besos,