viernes, noviembre 25, 2005

No hi ha un pam de net

S'apropa el Nadal. Lluny de mantenir els costums originals (cel·lebrar el naixement de Jesús amb tot el que això va comportar a la Història del Món) o familiars, aquesta és una festa merament comercial (una altra més com el dia dels enamorats, el dia del pare, de la mare, del puerco espín o del que sigui). Podríem dir que l'hem transformat en comercial.

Això es pot observar en empreses com El Corte Inglés o iniciatives com la de les llums de Barcelona l'any passat on s'hi representaven regals.

Tot és diners. I qui té el poder de controlar els diners té el control del món. En primer lloc parlaré del boicot als productes catalans.

Resulta que en Carod (afectat d'una megalomania important) relaciona la candidatura de Madrid (que tots sabíem que no guanyaria) amb tot de coses. Els polítics que estaven en contra agafen el guant del desafiament i proclament un boicot total. Resulta que es comença a crear debat públic, webs, iniciatives, "panfletos", "pancartistas"...

Comença el pànic general entre els comerciants catalans amb productes "exportables" (si es que es pot dir a dintre d'un mateix país que no nació i bla, bla, bla... vaja que no hi ha fronteres). Hi apareixen els senyors del cava... que van sense pasta pel món. I diuen que no pot ser, que això afecta el seu sector i tal pasqual...

Som molt innocents. Realment ens creiem això? No és més que una altra campanya per a potenciar el consum de cava a Catalunya com a efecte rebot. És a dir, una mena de paternalisme amb el comerç del cava que nosaltres realitzaríem. A veure, algú amb dos dits de front canviaria cava per champagne (molt més car i... per cert, els francesos no tombaven els camions plens de maduixes?) o sidra (que cal saber "escanciar" i té un sabor ben peculiar) o vi escumós (si us plau....). Això em remet al títol del comentari d'avui.

La pela és la pela y "ande yo caliente ríase la gente". Els senyors del cava aquest any relacionen l'Estatut amb una disminució de les vendes d'un 4%.... no m'ho crec, ja us ho dic ara. O sigui que ens hem de baixar els pantalons... com sempre. Històricament, als catalans ens han donat pel sac. Som molt bons comerciants però a l'hora de negociar coses importants ens caguem, ens equivoquem de bàndol i acabem cedint... us remeto al blog del Pau on parla de la comunitat foral de Navarra i els seus privilegis.

I parlant de paternalismes... pobre gent del cava... sí clar i els petits comerciants què? Tots anem a comprar a grans superficies: El Corte Inglés, Media Market, PC City, FNAC, Decathlon... Sabeu com és de difícil competir amb aquesta gent? Són grans grups de compra que tenen preus especials i que venen gairebé per sota del preu de cost dels petits comerciants... què poden fer?

Nosaltres tenim la clau del tema. Som els consumidors i som qui manem. Però no ens ho creiem.

I parlant de boicots... som capaços de boicotejar per regionalismes varis però no per temes de pobresa o drets humans. Empreses com Nestlé, Nike, Ford, BP, Shell, La Caixa, BSCH, BBVA.... expolien el món i els seus habitants i nosaltres passem d'això.

Per acabar una frase de l'altre dia a la Contra de la Vanguardia sobre els boicots: "Si un boicot sólo es partidista, no prospera" (Marc Gobé). Ah! i una web simpàtica: www.boicatejam.org.

Petons i abraçades

Raül

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Escribo sin tiempo... yo boicoteo a La Caixa y al chocolate Nestlé desde hace más de un año.
Sí se puede.
Otro día más
Besos

Anónimo dijo...

No estoy de acuerdo con quien dice que las Navidades son una fiesta comercial. Como si las grandes superfícies decidieran cómo tengo que celebrar las cosas. Que quieran sacar beneficio, por supuesto. Que pretenden crear la "necesidad" de consumir para tener unas navidades felices, también.
Pero durante todo el año también nos bombardean con que para ser felices y guapos tenemos que tener un coche bueno, vivier en una casa grande y con estilo, servir bombones ferrero a nuestros invitados imprevistos, afeitarse con gillete a lo beckham, etc etc etc y no por eso mi vida se resume en el consumismo.
Igual mis navidades. Y no voy a ser tan capullo de pensar que soy el único. Así que eso de que son unas fiestas comerciales... pues será para otros. Yo me gasto lo mismo y, sí, sigo la tradición de hacer algún regalito que otro, pero no exageremos, eso no es consumismo desaforado.
Saludos y hasta el día 22* nada de felicitar las navidades ni aunque lo diga el Corte Inglés.
Saludos

*Todo el mundo sabe que el 22 fue el primer día en el que Jesús dio una patadita en la barriga de María.

Anónimo dijo...

Però que difícil serà arribar de nou al nadal i enfrontar-te a una dinàmica de la que participa el 95% de la societat. Els mil regals, la majoria inútils, prescindibles, producte del caprici i de la obligatorietat de plasmar suposades estimes amb obsequis materials.

Aquesta sí és una batalla perduda, així és com ho sento, pots canviar la moral d'uns pocs, però és l'enorme majoria de la societat que participa activament de tota la moguda consumista. Podem carregar la culpa sobre les grans empreses, sobre el Corte Ingles, que també, però els responsables últims som nosaltres, i el que hi ha muntada és festa almibarada que xucla cervells a enorme velocitat i de la qual és difícil amagar-se'n.

Proveu de treure el tema en un àpat familiar o amical i compteu els recolzaments que rebeu i compteu els que ni tan sols saben de què parleu.

"Bah, hombre, si siempre se ha hecho así". Afortunadament dins la meva família hi ha una certa comprensió al respecte, però aquesta cara del Nadal no m'agrada.

Pau

Anónimo dijo...

Ya Pau, pero yo lo que digo es que cada uno tiene una especie de "navidad personal e intransferible", como las tarjetas del metro, vamos.
Es cuestión de mentalidad, de detalles. Puedes regalar algo y no tienes porque ser consumista. Si la Navidad te recuerda a alguien o te da un motivo para hacer regalos a alguien a quien aprecias, bienvenida sea.
A mí mi navidad me gusta.
Saludos

Oye Pau, tienes blog? a ver si dejas tu dirección por aquí alguna vez, ok?

Anónimo dijo...

Val, estic d'acord amb que cadascú viu el Nadal com vol, el que em crida l'atenció i em dol és la dinàmica global que pren, la felicitat artificiosa i superficial que es ven.

Evidentment que no és dolent que sigui una excusa per regalar, per fer grans reunions i grans tiberis. I evidentment no demanaré que tothom celebri que ve el Mesies ni res d'això, però com a mínim m'agradaria veure menys embogiment col·lectiu.

La direció del blog la tens a la part de la dreta de la pàgina principal d'aquest blog del Raül, és http://spaces.msn.com/members/seboso29

Pau

Jordi dijo...

Javi

Yo también boicoteo a Nestlé y a La Caixa!!!
Más besos

Jordi