martes, octubre 30, 2007

El Seryi

-- Somos nubes blancas (Elefantes) --

/*Pre: RENFE anuncia que fins el 15 de novembre no tindrem un rodalies digne des del Baix Llobregat. Benach enganxat pel carril bus quan era exclusiu per a autobusos. Manifestació pírrica i a sobre amb missatges diferents. El Govern que s'amaga. Magdalena Álvarez dient que no dimitirà (que no ho faci i solucioni el "marrón") i ho farà el millor que sàpiga (que s'ha demostrat que no és gaire), tampoc la cessaran perquè és clau en la victòria del PSOE a Andalusia al març. ZP fent promeses a tort i dret quan no n'ha complert gaires... la resposta quina és? Desobediència civil? Ha de ser un "todos a una" sens dubte */

La setmana passada van sortir a la llum les imatges d'una brutal agressió a una menor en els FGC. El fet és lamentable i denunciable és clar. Ara, com s'ha portat tot el tema també penso que ho és.

El personatge en qüestió increpa una noia mentre parla per telèfon i acaba amb una patada a la cara. A la imatge és veu un altre noi (a qui no li tapen la cara) que no fa gaire res durant l'agressió. Analitzant les imatges en fred està clar: el seryi al "cuartelillo" i debats de si l'altre noi (argentí) hauria d'haver fet més.

En el nostre país enviar algú a la presó no és senzill i per una cosa així no s'hi va. La sanció ha de ser exemplar és clar, i el tractament psicològic més. Aquest tractament l'hauria de pagar l'agressor així com el que haurà de rebre la víctima. Si no té diners doncs que ho pagui amb treball social durant x temps ("serveis a la comunitat" com diuen als USA).

El personatge de la història ha sortit molt a la televisió. En un primer moment d'una forma molt agressiva (amenaçant un càmera) i després (prèvi consell del seu advocat, és clar) més calmat i dient una tonteria com un temple: que anava tan borratxo que no s'enrecorda de res. És dificil pensar que aquest home anés suficientment torrat com no recordar res en veure que a les imatges manté l'equilibri en tot moment.

D'escàndols n'hi ha diversos en aquesta història. El primer apareix en forma d'entrevista personal de T5 a casa del Seryi. És curiós que només una cadena ho hagi pogut fer. Què se'ns acut? Doncs que ha passat per caixa (alguns parlen de 3000 €). A sobre de ser l'agressor en treu un rèdit econòmic, tot sigui per l'audiència i la publicitat. A més, avui T5 "aprovechando el tirón" fa un reportatge sobre el racisme a Espanya. Segons he pogut llegir faran entrevistes amb membres d'un grup neonazi que va enviar un noi congolés a una cadira de rodes després d'una pallissa. Els membres parlaran amb passamuntanyes (què valents), hauran probablement cobrat i, òbviament, T5 no donarà les dades a la policia per a què passin pel jutjat, no fos cas.

El segon escàndol és el linxament mediàtic del noi argentí. Resulta que el tio no va fer res i la gent ja s'ha encarregat de dir que quines penques no fer res. Quanta falsedat en aquest país. Quants miren a la dreta quan troben un indigent tirat a terra, o a l'esquerra per no ajudar algú a creuar el carrer o pujar a l'autobús, o a l'aire en veure robatoris al metro... el noi ha estat increpat contínuament al carrer, a la universitat, per la televisió. Tampoc es veu si va oferir ajuda a la noia més tard o què. Cal tenir-los quadrats per defensar una noia davant d'un tio gran i amb actitud violenta. Alguns o farien pero la majoria penso que haguessin actuat igual.

"Seguimos para bingo"... surt l'ambaixadora de l'Equador en roda de premsa amb la mare per a condemnar l'acte. Parla d'abús vestida de 21 botons i mobilitza el col·lectiu equatorià com si l'agressió hagués anat únicament contra ells. No la recordo en cap moment parlant de la problemàtica de l'habitatge per als immigrants o d'atacs protagonitzats per equatorians. Cal sortir a la foto de tant en quant i li ha anat "al pelo". Tres quarts del mateix pel cònsul del país a Barcelona.

L'agressió és racista, injustificada, fastigosa i se't remou tot però el tractament mediàtic ha estat igual de desmesurat i a més, denunciable. Així no anem gens bé.

Petons i abraçades

Raül

No hay comentarios: