viernes, octubre 19, 2007

Bàsquet

-- Hold me tight (Marlango) --

/*Previ:

Avui he vist l'Ultimatum de Bourne (molt recomanable) i en un moment de la pel·li el protagonista ha d'anar de Londres a Madrid. La seva arribada a la capital és en AVE... fa Londres-Madrid via Sevilla?

Fi Previ*/

Espanya és un país de futbol i prou. Tots els esports es tracten com si fossin futbol. La selecció guanya el mundial? Doncs comença la "futbolitis" i només fem que menjar que som els millors i no hi ha qui ens pari. 2 partits perduts a l'europeu mentre la caverna mediàtica pensava que tot estava fet i ens asseguraven que era així. La final es perd per sobrats i per falta de preparació prèvia (massa compromisos publicitaris). Tot i així el maltracte (tot i que millor tracte que altres esports) continua i el 90% dels diaris parla de futbol i actualment de F-1. A més, retransmeten un partit de bàsquet a les 22h. Qui ha d'anar a veure bàsquet al pavelló a aquestes hores? Tot per pressions televisives i que no serveixen per augmentar l'audiència. El bàsquet sobreviu pels pavellons i no tant per les televisions... en fi.

I ara passem a rajar l'AXA FC Barcelona. He pogut veure la primera part (2 quarts) del partit i trec moltes conclusions. Abans que res, dir que en la meva infantesa vaig jugar 13 anys a bàsquet (de l'escola de bàsquet fins el sènior de l'Esportiu Sant Joan) i és un esport que m'agrada moltíssim, més inclús que el futbol en algunes ocasions. Renego de la gent que diu que només amb veure els últims minuts d'un partit de bàsquet és suficient... en fi. Tot i l'experiència en l'esport no conec gaire els intríngulis tàctics però intentaré fer una mica d'anàlisi del Barça basant-me en el partit d'avui.

La Penya és un equip de pressió i velocitat liderat eminenment per gent molt jove (Rudy i Rubio) i de gran qualitat acompanyada d'uns "currantes" molt importants. Pressionen a tota la pista segons signes de la banqueta. És a dir, que no sempre ho fan i a més serveix per desquiciar el contrari. Com contrarrestar-ho? No és fàcil però cal tenir previstes solucions per a treure la bola. La idea és que tregui un pivot (el més alt => 5) i l'altre se'n vagi a l'altra punta (el 4). A partir d'aquí bloqueigs directes entre els alers, rebre i fer que la pilota vagi per l'aire enlloc de botar. No dic que sigui fàcil, però cal estar atent. En cap dels casos he vist que el Barça actués en conseqüència i tingués variants.

El Barça no corre perquè no té jugadors ràpids. En cas d'una plantilla de baix pressupost es podria contrarrestar amb pivots forts ja que els del DKV no ho són tant. Se suposa que Kasun, Marconato i Vàzquez haurien de ser figures universals però no s'estan comportant com a tals. El primer té partits de tot però no ha demostrat que valgui el que es va pagar per ell. El segon està acabat des de fa dos anys i el tercer... un tio que va dir no a la NBA i a l'ACB no destaca no és ningú. El pivot més determinant actualment és Trias que és un 4 ràpid i polivalent però no un superclasse. Aquest tipus de jugadors són molt necessaris. Total, que no tenim joc interior.

A la direcció només hi ha Pepe Sánchez i ja és més que l'any passat. Lakovic és un tio per trencar partits, moure's molt i tirar més. Si no té un bon dia doncs res de res. Morandais és un tio lamentable i no sé per què juga tant. Pot ficar n triples però perd tantes pilotes que hauria de tornar d'on ha vingut. A Acker li deixarem un parell de partits i Ilyasova és l'ombra del que ens han venut. Basile pa tu casa ya!

Manca velocitat i joc interior. És curiós que no es jugui mai amb els pivots perquè almenys per dimensions podrien treure faltes o similar. Quan hi ha un rebot els alers sempre han de còrrer cap a l'altra banda i creuar-se per sota buscant bloqueigs i una situació favorable de penetració abans que arribin els pivots contraris (habitualment més lents).

Avui sobre Rudy calia una defensa total. Necessitàvem un tio que no donés ajudes en defensa i estigués a sobre d'ell en tot moment. Actualment no hi ha un defensor pur com podia ser el Rodrigo dels primers anys. Aquesta persona hauria d'estar a sobre de Rudy fins desconcentar-lo totalment i veure si la resta de l'equip fa alguna cosa. Així pots reduir la seva puntuació a la meitat o menys. Els canvis defensius que fa el Barça són horribles. El 5 es queda defensant un 2 o 3 que el supera, penetra i dobla al pivot defensat en el seu cas per un 2 o 3 (molt més baix), manca de velocitat i atenció un altre cop.

També es poden buscar defenses alternatives zonals 2-3, 2-1-2 o 3-2 (segons el que necessitem) o mixtes amb caixa + 1 (un tio sobre Rudy) o triangle + 2 (en cas que hi hagi dos jugadors on fire). Es poden fer variants segons situacions (després de bàsquet pressió a tota la pista, per exemple). En fi, veure algunes coses diferents. És admirable el que està fent Aito al DKV amb els jugadors que té i donant l'alternativa a Rubio o Ribas. Al Barça no va tenir sort o es cagava en situacions molt concretes... massa Final Fours perdudes.

Destacar que el Manu m'ha assessorat molts cops degut a què va ser entrenador de les categories inferiors de la Penya i va disfrutar de Ricky (diu que ja era un escàndol) en el seu equip. Un abrazo crack!

Ivanovic posa't les piles i fes neteja del vestidor (Savic que l'ajudi). Per a mi no tenen cabuda al Barça: Basile, Marconato, Vázquez, Kasun, Morandais. Desconec la pedrera i jugadors de fora de l'estat així que no puc fer recomanacions.

Un altre dia parlaré del que penso de les fugues a la NBA per part de jugadors que no tindrien cabuda a la lliga dels Magic, Jordan, Barkley, Malone... els del Dream Team original. La NBA ja no és el que era... Rudy queda't que encara tens feina a fer per aquí. Marc Gasol no entris al draft a fer el ridícul si us plau.

En fi moltes coses a dir suposo encara.

I per acabar un link a un blog de qualitat sobre bàsquet: http://elcapitaenciam.blogs.terra.es/

Petons i abraçades

Raül

1 comentario:

Anónimo dijo...

Raül, el basquet es un deporte inventado para tocar los huevos. Sólo sirve para perderse el único gol de un partido que acaba 1 a 0.

Por algo la biblia prohibe jugar a basquet en la iglesia.
besicos
xab