miércoles, diciembre 05, 2007

Enginyeria Sense Fronteres informa...

-- Thriller (Michael Jackson) --

He rebut aquest correu dels companys d'ESF:

-----

Equador, Francisco de Orellana

El decret d’estat d’emergència a la província petroliera equatoriana registra greus vulneracions de drets humans

La població és reprimida de forma desproporcionada per demanar el compliment dels convenis estatals amb les empreses petrolieres


El govern d’Equador aprofita un nou decret d’estat d’emergència per vulnerar els drets humans de la població. El President de la República de l’Equador, Rafael Correa, va decretar l’estat d’emergència a la província d’Orellana el passat dia 29 de Novembre. El Comitè de Drets Humans i la Red de Líderes Ángel Shingre la detenció arbitrària de diverses persones que presenten senyals de tortura i maltractament. 30 persones han estat detingudes fins al moment a la província del Napo i no es coneix on es troben.

El govern va decretar un nou estat d’emergència davant la reclamació de la població de Dayuma i Inés Arango, a Orellana, que exigien a les empreses petrolieres i al govern central el compliment dels convenis.

Diverses persones de la Red de Líderes Comunitarios Ángel Shingre han estat detinguts. La Red és una organització de líders de diverses comunitats, indígenes i colones, que lluita per la defensa dels drets humans i mediambientals davant les agressions de les empreses petrolieres i extractores de fusta.

Equador compta amb una llarga història de declaracions d’estat d’emergència. La Comissió Iberoamericana de Drets Humans va demanar el govern d’Equador en el 1998 que “no recorregués a la invocació de l’estat d’emergència per combatre problemes socials i econòmics”.

La declaració com a estat d’emergència a Orellana dóna el poder a les forces militars i suposa:

Ø Toc de queda des de les 10 de la nit fins a les 5 del matí.
Ø La força pública està facultada per ingressar i realitzar inspeccions a la propietat pública i privada
Ø Està prohibit realitzar manifestacions i tot tipus de reunió i associació, encara que sigui amb objectiu pacífic.
Ø Els membres de les Forces Armades i la Policia Nacional poden detenir als pressumptes infractors i posar-los a les ordres de les autoritats competents.

Les forces militars tenen el control de pous i estacions petrolieres i de les entrades i sortides a la capital Francisco de Orellana. Els dirigents i líders camperols es troben a la zona de montanya a causa de la persecució i repressió de les forces armades.

Des de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, denunciem la persecució i repressió de la població i dels moviments de defensa dels drets humans i ambientals que s’està duent a terme a Orellana, Equador.

Exigim que:

Els detinguts siguin alliberats immediatament.

Restitució de drets a la província d’Orellana.

Demanem la fi de l’estat d’emergència a la zona, així com la repressió i persecució de la població, líders socials i defensors de drets humans.

Finalment volem solidaritzar-nos amb el poble equatorià per la seva perseverança en la lluita pels seus drets davant l’actuació de les empreses petrolieres
---

Veurem com està el tema en tornar de Copenhague

Petons i abraçades

Raül

No hay comentarios: