lunes, mayo 09, 2005

Texto

Hola! Aquí va un texto del gran Anthony de Mello... está en català... seguro que todos lo podemos entender!

AMOR

Què vol dir estimar? Vol dir veure una persona, una cosa, una situació tal com és realment, no com tu la imagines, i reaccionar davant seu com mereix. No pots estimar el que no veus.

I què és el que t’impedeix estimar? Els teus conceptes, les teves categories, els teus prejudicis i projeccions, les teves necessitats i lligams, els clixés que tu mateix has fet a partir dels teus propis condicionaments i experiències passades. Veure-hi és la tasca més difícil que un ésser humà pot aprendre, perquè requereix una ment atenta i disciplinada, mentre que la majoria de la gent prefereix de cedir a la peresa mental abans de prendre’s la molèstia de veure cada persona i cada cosa d’una manera sempre nova, amb la novetat de cada moment.

Pensa en alguna de les persones que aprecies i que et fan sentir segur. Intenta de veure cadascuna d’elles com si fos la primera vegada, sense deixar-te influir pel coneixement o l’experiència, bona o dolenta, que en tens. Intenta de descobrir-hi alguna cosa que, a causa de la familiaritat, t’ha passat desapercebuda, perquè la familiaritat produeix rutina, ceguesa i avorriment. No pots estimar el que no ets capaç d’anar descobrint constantment.

Pensa ara en persones que et desagradin. Observa en primer lloc què és el que et desagrada, estudia els seus defectes amb imparcialitat i objectivitat. Evidentment, per a fer-ho no pots utilitzar els clixés que tens: orgullós, gandul, egoista, arrogant... El clixé és producte de la peresa mental, perquè resulta molt fàcil d’aplicar a algú un estereotip o una etiqueta. En canvi, és difícil i arriscat de veure les persones en la seva singularitat i unicitat.


Anthony de Mello
Fragments de Crida a l’Amor

No hay comentarios: